III. Lógyógyászati Konferencia
Marosvásárhely
- beszámoló -A Magyar Állatorvosok Világszervezete 2007 február 24.-én a marosvásárhelyi Sapientia Egyetemen szervezte meg a III. Nemzetközi Lógyógyászati konferenciát.

A találkozó színvonalát emelte a helszín, hiszen a résztvevők örömmel nyilatkozták arról, hogy büszkeséggel és jóérzéssel telve jöttek az Erdélyi Magyar Tudományegyetem új fellegvárába a Sapientia Egyetemre. Az egyetemen 2oo1-ben kezdődött meg az oktatás a gazdasági és a bölcsészeti szakokon, azóta ez újabb szakokkal bővült.

Kelemen Atilla - az európai parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke, Szieberth István - a MÁVSZ elnöke és Gámentzy Zoltán régióelnök üdvözlő beszédet mondott az egybe gyűlt mintegy 38o résztvevőnek.

Az ülést Ferenczy Ferenc Hargita megyei- és Dr. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvosok vezették le.

Az első előadást Sótonyi Péter egyetemi tanár (Sz.I.E.) tartotta. Témája a pata anatómiája volt. Sótonyi professzor a tőle megszokott, jellegzetes anatómusi alapossággal és kitűnő illusztráció kíséretében ismertette a pata izületi és keringési jellegzetességeit.

A második előadó Filep Csaba (Románia) a patkolás történelmi vonatkozásait mutatta be korabeli képek, módszerek és idézetek kíséretében.

A résztvevők nagy érdeklődéssel követték Tóth József egyetemi tanár (Németország) bőségesen illusztrált, az elmélet és a gyakorlati sebészet kitűnő ötvöződéséből született előadását a savós patairha-gyulladás gyógykezeléséről. Tekintettel arra, hogy a résztvevők túlnyomó része gyakorló állatorvos volt, a bemutatott diagnosztikai-, gyógykezelési- és sebészeti eljárások igen hasznosak voltak.

A rövid kávészünetben a résztvevők megcsodálhatták a kiállított szakkönyvek sokaságát, az állategészségügyi- és homeosztatikus készítmények ismertető asztalait, valamint egy nyereg- és lókellék előállító bemutató részlegét.

Szünet után ismét a Sótonyi professzor ékesszóló tehetsége kápráztatott el. Ezúttal a végtagok anatómiája volt az előadás témája. Az anatómiai és funkcionális összefüggések mindannyiunk számára nyilvánvalóvá tették, hogy a ló végtag egy "csodálatos életmű".

A délelőtti programot Tóth József egyetemi tanár úr előadása tetőzte be a gyakorló kollégáknak jól jövő tanácsokkal a sántaság diagnosztikájáról és gyógykezeléséről. Sok hasznos információhoz jutottunk.

A menza stílusú és kissé diákos kedélyű kiadós ebéd után, ahol az asztaloknál egyéb téma sem volt mint a hallottak megvitatása és felelevenítése, délután egy rangos előadással- melyben Bakos Zoltán (Anglia) és Krajcsovics László (Magyarország) kollégák a lovak bőrgyógyászati kórképeiről, diagnosztikájáról és gyógykezeléséről tartottak tájékoztatót- a konferencia szakmai része lezárult.

Este a maros megyei állatorvosoknak, a meghívottaknak, a számos magyarországi és más régióbeli kollégáknak farsangi bált szerveztek.

Megjegyzendő, hogy amíg a konferencia lógyógyászati témaköréről az előadások folytak az egyetem egy előadótermében Kelemen Atilla - az európai parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke, a magyarországi országos főállatorvos-helyettes Bognár Lajos, és a két romániai országos főállatorvos-helyettes Csutak Nagy László illetve Roates Radu között heves, de ugyanakkor baráti hangulatú egyeztetési vita zajlott.

Sikó Barabási Sándor

2007 március 5